Γενετικά μεταλλαγμένες αγελάδες, οι οποίες παράγουν γάλα που έχει
θρεπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες παρόμοιες με το ανθρώπινο
μητρικό γάλα, δημιούργησαν επιστήμονες από την Κίνα.
Οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό PLoS ONE, στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.
Το φυσιολογικό ανθρώπινο γάλα παρέχει μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών και μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσής τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα των τροποποιημένων ζώων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και ελπίζουν ότι σε στο μέλλον αυτό το γάλα θα μπορεί να πωλείται στην αγορά, κάτι που εκτίμησαν ότι θα συμβεί σε περίπου δέκα χρόνια.
Οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν
γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Ακόμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 20% περίπου την περιεκτικότητα του γάλατος σε λιπαρά.
Όμως το επίτευγμά τους αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως από τους πολέμιους της βιοτεχνολογίας και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Ήδη εκπρόσωποι τέτοιων οργανώσεων εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλατος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων. Εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρίας για την Προστασία των Ζώων της Βρετανίας δήλωσε «υπερβολικά ανήσυχος» για την κινεζική έρευνα και επεσήμανε ότι τα μεταλλαγμένα ζώα, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία, συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. «Τι χρειαζόμαστε αυτό το γάλα; Τι μας δίνει που δεν το έχουμε ήδη;», αναρωτήθηκε.
Πάντως ο καθηγητής Λι, ο οποίος τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα, επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα και μάλιστα, όπως τόνισε, το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα. Η Κίνα έχει αναλάβει πλέον διεθνώς ηγετικό ρόλο στη βιοτεχνολογική έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, εφαρμόζοντας πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με την Ευρώπη.
Οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, σε συνεργασία με επιστήμονες της εταιρίας βιοτεχνολογίας GenProtein του Πεκίνου, που παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό PLoS ONE, στην προσπάθειά τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.
Το φυσιολογικό ανθρώπινο γάλα παρέχει μεγάλες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των μωρών και μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσής τους από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα των τροποποιημένων ζώων μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση και ελπίζουν ότι σε στο μέλλον αυτό το γάλα θα μπορεί να πωλείται στην αγορά, κάτι που εκτίμησαν ότι θα συμβεί σε περίπου δέκα χρόνια.
Οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν
γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Ακόμα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά 20% περίπου την περιεκτικότητα του γάλατος σε λιπαρά.
Όμως το επίτευγμά τους αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως από τους πολέμιους της βιοτεχνολογίας και των μεταλλαγμένων τροφίμων. Ήδη εκπρόσωποι τέτοιων οργανώσεων εξέφρασαν αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλατος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων. Εκπρόσωπος της Βασιλικής Εταιρίας για την Προστασία των Ζώων της Βρετανίας δήλωσε «υπερβολικά ανήσυχος» για την κινεζική έρευνα και επεσήμανε ότι τα μεταλλαγμένα ζώα, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία, συχνά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας. «Τι χρειαζόμαστε αυτό το γάλα; Τι μας δίνει που δεν το έχουμε ήδη;», αναρωτήθηκε.
Πάντως ο καθηγητής Λι, ο οποίος τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα, επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα και μάλιστα, όπως τόνισε, το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα. Η Κίνα έχει αναλάβει πλέον διεθνώς ηγετικό ρόλο στη βιοτεχνολογική έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα, εφαρμόζοντας πιο χαλαρούς κανονισμούς σε σχέση με την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου