Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Γιατί το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά


Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Δύο νέες έρευνες καταλήγουν σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο το merlots, το Cabernet sauvignons και άλλα είδη κόκκινου κρασιού επιδρούν στην υγεία της καρδιάς.
Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου
 του περιοδικού American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ulm, στη Γερμανία, διερεύνησαν τη βιολογική συμπεριφορά της ρεσβερατρόλης.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στο δέρμα των κόκκινων σταφυλιών και έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί έναν δραστικό βιολογικό παράγοντα που μπορεί να προσφέρει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, το διαβήτη τύπου 2 και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία με την αποτροπή της πλήρους ωρίμανσης των ανώριμων κυττάρων λίπους και επίσης να βοηθήσει στην ενεργοποίηση της σιρτουίνης 1 (Sirt 1), μιας πρωτεΐνης που προστατεύει την καρδιά από τη φλεγμονή.
Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών συμπτωμάτων, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα για γερή καρδιά
Στη δεύτερη μελέτη ερευνητές από το Ισραηλινό Institute of Technology στη Χάιφα διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί βελτίωσε την υγεία των κυττάρων σε αιμοφόρα αγγεία. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 15 υγιείς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 29 ετών, οι οποίοι συμφώνησαν να καταναλώνουν δύο ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά για 3 συνεχόμενες εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος καθεμιάς από τις τρεις εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού για 21 συνεχόμενες ημέρες ενισχύει σημαντικά την αγγειακή ενδοθηλιακή λειτουργία», που σημαίνει ότι βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, η οποία βελτιώνει τη ροή του αίματος και την υγεία της καρδιάς.
«Η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων πέφτει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρασιού», επεσήμανε η ερευνητική ομάδα. «Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στην καρδιά αν και οι μηχανισμοί που αποτελούν τη βάση αυτής της προστασίας παραμένουν ασαφείς.»



Της Μινας Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου